Joop!

Nu ik er eens goed over nadenk is Braakhekke nou niet bepaald een goede naam voor een kok. Een niet uitnodigende naam om eens lekker een lekkere en goede maaltijd te gebruiken. Toch vergat ik dat volkomen wanneer Joop zijn kunsten op de televisie liet zien.

Hij was naar mijn weten de tweede televisiekok, de eerste was Ria van Eindhoven. Deze Ria mocht op televisie laten zien hoe je bijvoorbeeld de spruitjes ook kort kon koken in plaatst van een ochtendje op een laag pitje laten ‘sudderen’. Dat deed ze in het programma ‘Avro’s servicesalon’.  Nu hebben we ‘Koffietijd’ en ‘Tijd voor Max’, programma’s die onze ouderen plezieren moeten omdat ze overdag zich anders gaan vervelen. Meestal gaan die programma’s over ziektes, vergeten zangers en zangeressen of dieren. En Bekende Nederlanders natuurlijk, de rode draad van bijna elk televisieprogramma….

En tijdens die programma’s staat er dan een kok, meestal een dame, te koken. Het liefst zo alternatief mogelijk en vaak zie ik aan de snelheid van de techniek van snijden dat we hier te maken hebben met een stelletje amateurs op sandalen die hun mannen niet meer kunnen plezieren en zich daarom vol op het koken storten. En in het voorjaar zetten ze zich in voor de Paddentrek.  Gezellig. En dat het gezellig wordt is wel duidelijk want er moet wel bij gedronken worden, we weten immers dat de 50 plus generatie een behoorlijk drankprobleem heeft. Ik behoor inmiddels ook tot die groep maar weet mij nog te beheersen, ik drink met maten.  

De informatie over Ria heb ik zojuist opgezocht want ik had echt helemaal niks met Ria. Ik had haar ergens verstopt in de spelonken van mijn geest. Ik ergerde mij dood aan haar. Kijk dan niet is gauw gezegd maar ik ben ook van die generatie die opgroeide met twee tv zenders. Dus don’t blame the messenger!  Maar ik moet Ria erbij halen zodat ik Joop kan bewieroken. Want Ria was misschien wel de eerste TV kok maar haar humor smoorde in de gerechten die ze maakte. Natuurlijk was het een andere tijd, het was de tijd die onze knettergekke Geert Wilders nu zo graag terug wil zien: blank en tien kilo aardappelen in de kofferbak als we op vakantie gingen naar de buitenlanden.  

Joop had wel humor. En Joop gebruikte zijn hele lichaam om te koken. En om zijn boodschap aan je over te brengen: koken is leuk en koken is goed om de vriendschap met je familie en vrienden te onderhouden. Hij was leuk gek. Met en gek petje op en binnen handbereik grote glazen wijn om zijn stembanden te smeren. Alles gelardeerd met humor. Maar ook geen geneuzel over gezondheid, nee, juist roomboter gebruiken en dan pakte hij met zijn mannenklauwen een stuk boter om deze vervolgens bij de aardappelen te gooien. Niks lepel of deeghaak!

Joop is uitgekookt. Rest ons de herinneringen. Maar Joop was ook uitgekookt in het opzetten van mooie bedrijven alhoewel ik ook wel wist dat het voor vele BN’ ers trendy was om daar te gaan eten. Met de paparazzi onder de tafels zodat de diarree blaadjes elke week weer gevuld konden worden. Maar los van dat alles was hij de eerste, echte kok die menigeen stimuleerde dit mooie vak uit te gaan oefenen. Ook mannen. Dacht ik (op jonge leeftijd) altijd dat alleen vrouwen konden koken bleek dat dit helemaal niet zo was.

Mannen kunnen juist heel goed koken.

Ik ken een gozer uit Stompwijk, eigenaar van een transportbedrijf en type bouwvakker met tattoo’s die enige tijd geleden een kookcursus ging volgen. Nu kookt hij de sterren van de hemel. Of mijn eigen broer, die belde mij jaar in jaar uit, meestal met kerst, met vragen over recepten en welke kruiden/ specerijen goed met elkaar matchen. En tussendoor las hij uit het opengeslagen Jamie Oliver boek op het aanrecht, gretig op zoek naar lekkere, gezonde gerechten in plaats van de snelle, over geproduceerde kant-en klaargerechten uit de supermarkt waar de kleine lettertjes op het etiket boekdelen sprak.    

Joop hield van koken maar ook van het product.  Met respect voor het dier, dieren die goed behandeld werden alvorens ze geslacht werden. Want mensen eten nu eenmaal dieren, de slager slacht deze dieren en verteld met passie over zijn producten. Tegenwoordig weten ze zelfs waar het dier gegraasd heeft of heeft liggen rollenbollen in de modder.

Joop Braakhekke mocht niet oud worden. Slechts 75 jaar. Maar ik weet zeker dat het een reden heeft, Onze Lieve Heer dronk ook graag een wijntje en nu heeft hij er ook nog een echte Chef bij!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.