Laat ons zingen

Na het opstaan heb ik, onder het genot van een vers bakje koffie, het Wilhelmus gezongen. Gewoon. Om mij in te kunnen leven in de geest van Sybrand van Haersma Buma. Want hij vindt dat als we voortaan op de scholen het Wilhelmus gaan zingen, alle problemen in dit land verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het volkslied zingen is goed voor de verbinding zegt Sybrand. “Voor de eenheid in het land.”

Na het zingen voelde ik niks. Geen opluchting of iets dergelijks. Vervolgens hield ik mijn problemen, mijn zorgen en andere perikelen die we allemaal dragen, eens goed tegen het licht. Opnieuw zag ik geen verbetering. Dan maar de tv aan. Er kwam een blondje in beeld, een WNL presentatrice van het programma Goedemorgen Nederland. Met een i-Pad in de handen. En de gebruikelijke heupjes-scheef-houding zoals de meisjes van WNL dat moeten laten zien. Ze keek er ook intelligent bij want dat stond op de autocue: nu intelligent kijken, nu lachen, nu de lipjes tuiten, nu weer moeilijk kijken en nu met veel bravoure de autocue overgeven aan de andere presentatrice. Het hoofdnieuws was natuurlijk het gebakkelei tussen de Almachtige Grote Leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea. Landen waar het volkslied er nog wel ingeramd zit! Het liefst met de hand op de linkerborst, een traan in de ogen en met een blik van standvastigheid die elke vijand doet beven. En met veel vlagvertoon.

Misschien is immigreren naar een van deze landen een optie, Sybrand, mits die landen er straks nog wel zijn natuurlijk.

Ik besloot de straat op te gaan om te kijken of daar enige verlichting te vinden was opgetreden maar ook nu weer ving ik bot. Want doordat ik wat in gedachten verzonken was had ik die ene auto niet gezien. Een fractie van een seconde later werd er hard geclaxonneerd en als finale kreeg ik een opgestoken middelvinger. Geschrokken liep ik terug naar huis en stapte in mijn eigen auto. Hier ben ik veilig. Hier ben ik sterk. Hier ben ik heilig. Dit is mijn kerk. Dit is mijn haven. Hier leg ik aan….

Bang voor de grote boze wereld met al die boze mensen. Bij het eerste de beste stoplicht was het weer raak. Ik trok iets te laat op nadat het licht op groen gegaan was en dat werd mij duidelijk gemaakt door de persoon in de auto achter mij. Op een niet vriendelijke manier, dat zag ik wel aan haar gebaren toen ik in de achteruitkijkspiegel keek.…. Ze articuleerde wel heel goed want ik kon woord voor woord lezen wat ze er allemaal uitkraamde en nee, dat was niet voor herhaling vatbaar…Ik stapte uit en stelde haar voor samen het Wilhelmus te gaan zingen, om tot elkaar te komen, maar ik kreeg niet eens de gelegenheid want ze passeerde mij vol gas, zag nog net hoe de rook uit haar oren kwam.

Sybrand, het lijkt wel of iedereen boos is!

In complete verwarring parkeerde ik mijn auto bij een ijssalon en kocht mij een troostijsje: malaga, hazelnoot en ja, doe maar drie bolletjes, kokos. Snel stapte ik weer in de auto, drukte op de centrale deurvergrendeling en verloor mij in de drie smaken ijs, even weg uit de grote boze wereld. Ondertussen las ik een nieuwsbericht op mijn gsm. ‘Willem van Hanegem sluit zich aan bij de politieke partij Forum voor Democratie.’ Het verbaasde mij niet want Willem was altijd al met politiek bezig. In bijna elk interview wist hij de vragen over voetbal altijd al zo te draaien dat het uiteindelijk over politiek ging. Daarom is hij nu op de juiste plek want met zijn commentaren over voetballers of coaches sloeg hij meestal toch al de plank mis. Zijn rugnummer was voorheen 10 bij een clubje uit Rotterdam. Nu krijgt hij rugnummer bij 16.280…. De directeur van deze club,  Thierry, is zo blij als een kind want hij heeft een BN’er weten te strikken en dat schijnt goed te zijn voor de beeldvorming. Want alle fans van Van Hanegem gaan nu natuurlijk ook die overstap maken naar het FvD omdat ze geen eigen mening hebben. Net zoals al vele PVV’ ers gedaan hebben omdat ze inzien dat het met Wilders niet gaat lukken om al die verdraaide buitenlanders terug naar hun ‘eigen’ land te sturen. Geert zegt het immers te hard en te recht voor zijn raap, Thierry heeft ervoor gestudeerd en doet het met moeilijke woorden waardoor het minder hard klinkt.

Ja, Sybrand, zowel in de politiek als op het voetbalveld is de verbinding ver te zoeken, het Nederlandse voetbal staat op de 36ste plaats van de FIFA ranglijst. Ondanks het zingen van het Wilhelmus voor de wedstrijd…

Daarom mijn wat cynische reactie op je idee om het Wilhelmus te gaan zingen. Dat is iets van vroeger maar vroeger is dood, de wereld draait immers door. Misschien moeten we gewoon wat minder bang zijn voor elkaar en eens uit onze schaduw stappen. Zingen is zeker een bindende factor maar ga nou asjeblieft niet bepalen wat wij moeten zingen en kom ook niet met een zogenaamd ‘Koningslied’….

Laat dat lekker over aan de creatievelingen die dat kunnen, die muziek en zang met elkaar kunnen combineren waarna onze geesten vanzelf vervuld zullen worden met verbinding. Net zoals de één goed is in politiek is de andere weer goed in voetballen!

 

 

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.