Beste PSV fans en voetbal liefhebbers….

Beste PSV fans en voetbal liefhebbers, gefeliciteerd!

Jullie zijn terecht kampioen geworden omdat mijn cluppie, Ajax, het niet voor elkaar kreeg om te winnen van De Graafschap, de nummer 17 in de ranglijst. Jullie club deed gewoon wat ze moesten doen, winnen, en Ajax deed dat niet. De wil om te winnen was er zeer waarschijnlijk wel maar de hoogmoed won het uiteindelijk..en toen kwam de val. Daarnaast is PSV de terechte winnaar want als je kijkt naar het hele seizoen hebben ze wel wat neergezet,vooral op internationaal gebied. Dat waren wedstrijden waar ik enorm van genoten heb omdat alles er in zat; strijdlust, werklust en enthousiasme. Met uiteindelijk een prachtig resultaat, nipt uitgeschakeld worden door een Grote Jongen welke nu in de finale staat, Atlético Madrid.

Het slot van de Nederlandse competitie was dramatiek van het hoogste niveau. Daar had menig regisseur van tevoren voor willen tekenen en menig schrijver zich het bloed onder de nagels willen schrijven. Ondergetekende had ook last van de hoogmoed. Maar dat was ook wel logisch want elk realistisch denkend mens snapt dat als de nummer 1 moet voetballen tegen de nummer 17, de nummer 1 gaat winnen. En mét de wetenschap dat als je dan ook daadwerkelijk wint je kampioen van Nederland wordt.

Maar het liep anders. Nota bene de nummer 14 van De Graafschap scoorde de gelijkmaker met een weergaloos mooi doelpunt. Natuurlijk kan ik de keeper de schuld geven, of beter gezegd zijn masker, maar dat is tekort door de bocht. Net zoals het tekort door de bocht was toen ‘men’ suggereerde dat Ajax onterecht een penalty kreeg tegen FC Utrecht. Want scheidsrechter zijn is nog steeds mensenwerk zolang we geen gebruik maken van de moderne technologie. Deze scheidsrechter, Danny Makkelie, had misschien een zware nacht achter de rug, had zijn vrouw hoofdpijn, kwam zijn tienerdochter maar niet thuis met haar eerste date of had hij een dikke kater van een avondje doorzakken. En wat te denken van alle penalty’s die Ajax niet gekregen heeft! Het is al uitgezocht. Ajax is vier keer benadeeld door een scheidsrechter en PSV drie keer.

Dus.

Maar dat is voetbal. Dat is sport.

Alle analisten waren er ook van overtuigd dat Ajax kampioen zou worden. Ook de heer Johan Derksen. Nu viel hij natuurlijk, wederom(!) grandioos door de mand doordat hij zo ontzettend overtuigd van zichzelf was dat Ajax kampioen zou worden en doordat hij PSV te kakken zette met gezeur over de breedste selectie van de Nederlandse competitie en dat ze vier weken geleden al kampioen hadden moeten worden. Moeten zijn!

Maar beste Johan, als je alle neuzen niet dezelfde kant op krijgt dan kom je er ook niet.

Gisteravond zag ik Theo Maassen, PSV supporter van het eerste uur, bij De Wereld Draait Door. Hij was blij en net als velen verrast over de ontknoping. En hij werd met de minuut blijer, het besef van het kampioenschap zag hij als een positief traumatische ervaring en hij wilde er zolang als mogelijk van gaan genieten. Mooi toch! Hij haalde ook Johan Derksen er bij en gaf een interessant advies: Geef Johan een publieksprijs en ga dan lekker achter de geraniums zitten. Het is klaar. “Je hebt het begrip ‘karaktermoord’ maar in dit geval kun je spreken van het begrip ‘karakter-zelfmoord!”

Ik herinner mij nog de voorspelling van Johan over Oranje, onder Van Gaal. Die zouden niet ver komen. Het liep anders en Johan moest met de billen bloot.  

Maar het allermooiste vond ik toch hoe Theo met respect over Frank de Boer praatte. Geen wanklank over de tegenstander. Zo hoort het ook. Natuurlijk mag er geplaagd worden, doe ik ook regelmatig en zo valt er ook nog wat te lachen in het leven. Ik heb Philips gebeld toen PSV met 10-0 van Feyenoord won. Ik belde met de vraag of mijn TV soms een upate nodig had…

In vele stadions werd er hard gejuicht toen De Graafschap de 1-1 maakte. En dat snap ik wel maar ik begrijp de haat tegen een mooie club als Ajax niet.

Denk aan alle mooie doelpunten, de flair van sommige spelers die bijna dansend over het veld hun kunsten vertonen en vele verdedigers dol speelden. Om maar even wat namen te noemen: Johan Cruijff, Piet Keizer, Zlatan Ibrahimovic, Frank en Ronald de Boer, Finidi George, Dennis Bergkamp, Jari Litmanen, Patrick Kluivert, Ruud Geels, Arie Haan, Sjaak Swart, Jan van Halst, Piet Schrijvers, Wim Jansen, Wim Kieft, Clarence Seedorf, Robbie de Wit, Jan Wouters, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en zo kan ik nog wel een paar pagina’s vullen. Met andere woorden, allemaal mooie voetballers die van waarde waren voor het Nederlandse voetbal. En hoe raar, zodra Ajax het land in moet voor een wedstrijd zijn die wedstrijden uitverkocht omdat het natuurlijk een prachtige affiche is en blijft en, niet geheel onbelangrijk, goed voor de clubkas! Of kijk eens naar de Ajax-agenda’s die elk jaar aangeboden worden in de schoolcampussen. Stijf uitverkocht elk jaar, omdat jongetjes (en wellicht ook meisjes) voetbaldromen hebben.

PSV is kampioen. Punt. Nogmaals van harte gefeliciteerd. Voorgaande schreef ik niet om te slijmen, sterker nog, het kostte mij ook totaal geen moeite om op te schrijven. Waarom niet? Omdat ik liefhebber ben van het spelletje. Helemaal niets in Amsterdam? Klopt, maar we hebben wel met zijn ALLEN een geweldige ontknoping van de competitie achter de rug!  

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.