De jeugd heeft de toekomst

Ruben, een jongen die regelmatig bij ons de ijs-voorraad test, is nog maar net 9 jaar maar weet nu al precies wat hij later wil worden. Hij wil namelijk dealer worden van Tesla’s. Voor die paar mensen die nog niet weten wat een Tesla is, dat is een elektrische auto.

En eerlijk gezegd, het is best wel een mooie auto om te zien dus ik begrijp Ruben wel.

Ik zie deze auto’s vaak rijden met een Taxibordje op het dak zodra ik in de buurt van Schiphol kom. Voorheen waren die taxi’s vaak van het merk Mercedes, Audi of BMW maar tegenwoordig wordt ik links (en rechts!) ingehaald door louter Tesla’s.

Elektra doet het momenteel goed. Alles moet elektrisch als het effe kan. Kijk maar eens in je schuur,  bij menigeen staat er voor kapitalen aan elektrisch gereedschap in. Bijvoorbeeld een boorhamer, accuboor, afkortzaag, vlakschuurmachine of een robotmaaier of een kantjesknipper. Voor een paar tientjes te koop bij de Lidl of de Aldi, wekelijks liggen de schappen er vol mee. En als het kapot is dan kopen we gewoon een nieuwe want het is ja niet duur. Oja, en voor het zaterdagmorgen-gevoel heeft ook elk huishouden wel een bladblazer en zo halverwege september mag deze van stal want dan vallen de eerste blaadjes al.

Wat zal het stil zijn als de stroom eens een keer uitvalt….

En dan hebben we nog de elektrische fietsen. Tegenwoordig wordt je ook door die dingen aan alle kanten ingehaald, zie ik op het Winschoter Oldambtplein de bestuurders de gekste capriolen uithalen die maar net goed gaan omdat ze de fiets niet onder controle kunnen houden. Nu is dit makkelijk schrijven want elke bestuurder van welk voertuig dan ook moet verdomd goed uitkijken om dit plein veilig te kunnen passeren. Als ik in de auto of op de fiets dit plein benader rij ik al zó rustig zodat ik op alles kan anticiperen. Dus ik steek ook mijn hand uit (ja, ze bestaan nog!), rij niet tegen de rotonde route in en als autobestuurder kijk ik zo vaak links, rechts en weer naar links dat wanneer ik de rotonde voorbij ben mijn nekspieren zo soepel zijn dat ik daarna mijn hoofd bijna 360 graden rond kan draaien…

Mijn jongens hadden nog nooit gehoord van Tesla’s toen ze 9 jaar waren. Ze speelden wel met autootjes. Die auto’s werden tijdens het spelen begeleid door zelf voortgebrachte motorgeluiden. De lippen werden stijf op elkaar geperst en dan hard blazen. Hoe harder je blies, hoe harder de motor klonk en hoe harder de auto reed. Want toen maakten de auto’s nog geluid, behoorlijk geluid en dat kwam niet alleen door de dikke uitlaten.

Tesla’s hoor je niet echt. Een Tesla zoeft.

Dat ‘bijgeluiden’ maken heb ik ze zelf geleerd omdat dit mij ook werd geleerd toen ik kind was. Oké, toen mijn kinderen de autootjes ontdekten had je ook al de eerste auto’s op batterijen maar die batterijen waren zó op en dan moesten de motoren weer op de ouderwetse manier aangedreven worden, zeg maar op ‘fossiele brandstoffen…’

Het laminaat kreeg best veel te verduren want ‘die fossiele brandstoffen’ lekten nogal!

Dat heb je niet met elektra. Dat is veel schoner en stiller. Soms zo stil dat we er geluiden aan moeten hangen om het weer veiliger te maken. Onze situatie in Groningen en de opwarming van de Aarde heeft dat alleen maar aangescherpt, een boost gegeven waardoor iedereen nu bestookt wordt dat we moeten omschakelen.

Helemaal mee eens! We moeten van het gas af!

Het lijkt erop dat Den Haag er nu ook niet meer om heen kan maar echt vlotten wil het nog niet. Want ook hier is het Grote Geld een belangrijke factor. En ja, het draagvlak is wel groter geworden maar nog niet groot genoeg voor de rest van de stemgerechtigden in ons landje. Nee, die houden zich er liever buiten want ach, ja Groningen…

Dat is ver weg.

En zolang de rest van de Nederlandse bevolking zich niet echt druk maakt over de situatie in Groningen zal de politiek haar eigen plan kunnen blijven uitvoeren, namelijk het plan van pappen en nathouden tot de echte opstand in het land uitbreekt. Of, God voorhoede het, de eerste doden zullen vallen…

En tot ze echt gaan beseffen dat er in Groningen geld gepompt moet worden (in plaats van het tegenovergestelde…) sturen ze de commercie op ons af. Snelle jongens die geld ruiken en die gaan dan ons, het volk, aanraden apparatuur te kopen waardoor we onafhankelijk van het gas kunnen geraken. Met subsidie! Bijvoorbeeld  door onze muren te isoleren, zonnepanelen op het dak te leggen en warmte uit de Aarde te halen.

Of ze dreigen met het opschroeven van de belasting op gas, met een procentje of 75!

Tesla’s zijn ontzettend mooie wagens, dat ben ik helemaal eens met Ruben. Zo’n auto zou ik heel graag willen hebben omdat hij mooi is maar ook omdat het de toekomst is. Dat snapt Ruben allang en daarom wil hij later Tesla’s verkopen. Daarom heb ik er al een gereserveerd bij deze toekomstvoorspeller. Dat wordt wel jaren en jaren sparen want duurzaam is niet goedkoop maar ach, Ruben is ook nog niet zover dus tegen de tijd dat hij zijn eigen Tesla zaak opent heb ik misschien al de helft bij elkaar gespaard.

En ja, ooit gaan we met zijn allen, in fases, van het gas af en bouwen we de boel om in huis zodat we lekker duurzaam verder kunnen leven. Ik heb dat geduld en ik heb geleerd dat geduld een schone zaak is.

Ik wel. En Ruben, dat jochie van 9 jaar ook.

Nu de Overheid nog.

 

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.