Helden

Helden willen we. Als kind is je vader een held en later gaat dat over in een pop-idool of sportman. Als vader loop je er dan een beetje achteraan, beginnen ze je ineens uit te lachen wanneer je met een partijtje voetbal na een niet zo slimme actie onderuit gaat en voel je dat je heldendom langzaamaan wegkwijnt. Dan voel je je al gauw een held op gympies.
‘Hero’ staat voor ‘held’ en sommigen onder ons kregen die naam mee bij geboorte. De naamgever blies hoog van de toren of had een vooruitziende blik. Wij kennen ook een Hero. Niet die Hero uit All Stars maar die van de politiek. Hij stapte uit de PVV omdat wegzetten van een bevolkingsgroep niet zijn ding is. Waarschijnlijk heeft hij enkele jaren onder een steen gelegen en lukte het van de week eindelijk om er onderuit te kruipen. ‘Better let dan net’ zegt men dan in het Hoge Noorden. Of verstand komt met de jaren. Toch waardeerde ik Hero altijd wel want hij verantwoorde zich tenminste voor het volk.
Er was ook weer een held in de dierenvriendenwereld. Een Partij voor de Dieren politicus deed aangifte van dierenmishandeling omdat er een stalletje vol met kalkoenen ‘geruimd’ werd. Mooi woord trouwens, ruimen. Uit de tijd van Adolf noemde men dat nog Arbeiten.
Er waren wat problemen met het gasapparaat waardoor de kalkoenen euh.. wat langer nodig hadden om de geest te geven. Ja, dat is sneu, maar kan gebeuren. In de dierenwereld lukt het een leeuw ook niet altijd om direct de gevangen antilope naar de dierenhemel te helpen. Life sucks. Maar zolang wij in een zo ontzettend super beschaafde maatschappij wonen, blijven dit soort dierenvrienden het nieuws bespelen, simpel omdat ze doorslaan.
Het radioprogramma Langs de Lijn viert vandaag haar 10.000ste uitzending en daardoor zijn ze voor mij per definitie superhelden. Ja, ja, ik weet het, ze doen gewoon hun werk maar dankzij hun hoef ik niet decoders aan te schaffen of de portemonnee te trekken om een potje voetbal te zien én, niet geheel onbelangrijk, het houdt je fantasie fris. Het is een perfecte tegenhanger van al het visuele welke wij elke dag over ons heen krijgen.
Momenteel zijn er ook helden in Heerenveen, de schaaaaaaaaaatsers..geeeeuw.. Sorry hoor, heb heus wel respect voor die mannen en vrouwen maar buiten vallen de mussen (nou ja, die paar die we nog hebben) bijna van het dak en er is een moment van komen en gaan. Elk seizoen heeft haar eigen charme dus hou je daar aan. Toen ik vanmiddag naar Ajax- PSV aan het luisteren was, werd er ineens overgeschakeld naar Thialf! De overgang van voetbal naar schaatsen werd mij teveel en van nijd pleurde ik de radio het raam uit. Ja, ik weet het, ben en held op sokken…

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.