Onderzoekjes

Vandaag is de lente begonnen. Volgens de nieuwslezeres op de radio om precies twee minuten over twaalf.. Ik ga maar niet nadenken hoe ze aan die tijd komen, belangrijker is dat het gebeuren gaat. De natuur is zich al aan het voorbereiden, check het gevogelte op http://www.beleefdelente.nl/ of het vossenpaar op http://volgdevos.nl/

De vos is nieuw in de beleving. Dit stelletje, woonachtig te Slootvaardersplassen nr. 8, is te volgen via drie webcams en het wachten is nu wanneer moeder Vos gaat werpen.

De lente. Menigeen kan niet wachten en daar sluit ik mij bij aan. We hebben al kort een beetje lente gehad en dan zie je iedereen om je heen gelijk krokussen uit de grond, opfleuren. Om erna weer in een diepe depressie te geraken want zoals ik al schreef, het was een beetje kort.

Er is onderzoek naar gedaan, waarom de lente zolang op zich laat wachten en dan blijkt dat het eigenlijk een heel normaal verschijnsel is dat we wat langer ‘winteren’. Wij zijn het laatste decennium verwend geraakt aan vroege, warme lentedagen en nu weer eens een keertje niet.
Dat maakt mij dan weer rustiger, zo’n onderzoek.

Toch zijn er ook onderzoeken waarvan ik heel erg onrustig van kan worden. Zoals vandaag. Er was namelijk een onderzoek naar geweld in Nederland en nu bleek dat je op Terschelling de meeste kans hebt op een klap voor je bek. Oké, ik heb er twintig jaar gewoond en ben één keer op mijn smoel geslagen en nog geen één keer in de dertig jaar erna aan de ‘wal’. Wat niet is kan nog komen natuurlijk maar bovenstaand ‘nieuws’ druist totaal tegen mijn veiligheidsgevoel in welke ik in mijn herinneringen aan het wonen op Terschelling heb. Een mooiere, veiliger jeugd kon ik mij niet wensen! Toch zijn er mensen op het eiland die zich niet veilig voelen, angst hebben als je kijkt naar waar ze op stemmen. Dat heb ik nooit begrepen en dat zal ik nooit begrijpen want zij zullen toch dezelfde veiligheid moeten voelen die ik ook ooit voelde…

Nou ja, het is maar een onderzoekje, alleen schaden ze daar wel het eiland mee. Niet voor de toeristen of de meeste eilanders zelf, die weten wel beter, maar voor de mensen die er nog nooit geweest zijn. Zijn de onderzoekers zélf wel eens op dit eiland geweest? Hadden zij wel eens van TVTAS (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) gehoord maar wisten ze niet meer de juiste volgorde?

Mag dat asjeblieft onderzocht worden?12400831_993161504084736_4940590221062390918_n

Van Terug naar Terschelling kom ik dan nog even terug op de lente. Zij is onderweg, de vogels bij mij in de straat zijn al druk doende met nesten bouwen (Eksters) en andere zaken die vogels in deze tijd dan graag doen.. Ook zonder elektrische deken zit de liefde in de lucht!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.