Genotsmomenten

In de trein van Groningen naar Den Haag. Deze keer reis ik 1e klas want de NS had een actie: voor 9 eurootjes maar! Dat is ook de prijs van een pakje shag maar ik ben gestopt met roken dus nu hou ik over. Nou ja, gestopt….ik heb nog wat sigaartjes en die bewaar ik voor feestelijke gelegenheden. Mits ik er zin in heb want dankzij een paars pilletje (nee, niet die waar je dan de hele dag vrolijk in het gelid van gaat staan) taal ik niet meer naar een rokertje. Dat komt omdat deze pilletjes zorgdragen dat er geen dopamine aangemaakt kan worden. Dat is een stofje wat je aanmaakt wanneer je iets lekkers of prettigs doet. Het fraaie van dit pilletje is dat het bij mij precies werkt want ik ervaar nog steeds blijdschap, momenten van genot en zit lekker in mijn vel. Behalve als ik een sigaret opstak, dan voelde ik niets, hooguit schuldgevoel omdat ik het toch weer probeerde.

Stoppen dus.

Toen de eerste nieuwe etiketten op de pakjes sigaretten en shag verschenen was voor mij de maat vol. Gruwelijke foto’s! Daar wil ik niet mee gezien worden en bij deze feliciteer ik de anti-rook club met dit succesje. Daar moet een borrel op gedronken worden! Oh nee, toch niet, want van alcohol kun je, onder andere, slokdarmkanker krijgen. Ik herhaal, onder andere! Daarom vraag ik het toch maar even nu ik zo bezig ben met het onderwerp: wanneer komen er op de flessen drank van dit soort foto’s? En hoe zit het met de drank-en voedsel industrie? Die gebruiken immers teveel suikers in hun producten waardoor we te zwaar worden en, uiteindelijk, er ook weer kanker van kunnen krijgen….

Pfffff….ik krijg ineens zin in een peuk!

Gelukkig mag je in de 1e klas van de trein niet roken. In de 2e klasse trouwens ook niet. Ik vraag mij af wat nu het verschil is tussen de 2 klassen want ik zie alleen maar gelijkenissen: men belt hier ook luid en duidelijk, het geschommel is net zo erg als in de 2e (en daardoor slaat regelmatig mijn cursor op hol..), het stinkt, het is te warm, de stoelen zijn vies en ik hoor al anderhalf uur lang gepiep en geklaag van een tochtdeur die snakt naar een likje olie in haar/zijn scharniertjes.

Aha,ik weet het verschil! Je hebt meer beenruimte en je betaald er meer voor!

Ik hoor nu ook muziek. Van een gozer die schuin tegenover mij zit. Of beter gezegd, ligt half op zijn rug in de stoel. Net zat hij nog te bellen in zijn beste Engels en verdomd, ik corrigeerde hem zo nu en dan dus mijn Engels is nog best in orde. Hij slaapt nu en heeft ‘oortjes’ in maar toch kunnen we meegenieten. De gehoor industrie vaart er wel bij. De laatste jaren hoorde ik vaak van mijn kinderen dat ze vonden dat ik moest stoppen met roken. Terecht, teveel mensen om ons heen zijn ons te vroeg ontvallen dus ik begrijp hun argumentatie en na ruim 35 jaar roken is het ook wel het verstandigst. Alhoewel ik het buiten staan met andere rokers best wel zou gaan missen… Maar nu ik gestopt ben kan ik hun aanspreken op hun ‘oortjes’ gedrag, dat die altijd veel te hard staan waardoor ze later aan een gehoorapparaat moeten. Heerlijk, ik verheug me nu al op de hoeveelheid dopamine die hierdoor in mijn grijze massa aangemaakt zal worden!

Dat wordt een genot’s explosie!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

2 gedachten op “Genotsmomenten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.