Normen en waarden?

‘Rachel Hazes op psychiatrische afdeling ziekenhuis.’ Schreeuwde een kop in het Algemeen Dagblad mij toe. Ik scrolde snel verder omdat ik totaal geen behoefte voelde om de geestesgesteldheid van deze zonnebank geroosterde dame te volgen.

Er zijn wel belangrijke zaken op de wereld. Oké, waarom lees ik dan het AD, moet ik mij dan niet alleen beperken tot de Volkskrant, Trouw of het NRC? Ach, die doen er ook aan mee want anders leest niemand de krant meer. Daardoor weten we alles van BN’ers. We weten wanneer ze het gedaan hebben, wanneer ze hét gaan doen, met wíe ze het doen, met wie ze het gaan doen en vervolgens krijgen we ze s’ avonds ook weer te zien bij DWDD, RTL Late Night en Pauw. 

Daarom dit stukje, voor het geval je het gemist hebt. Verderop lees ik dat ene Bram Bakker, psychiater van beroep en regelmatig te zien op de TV, vermoedt (!) dat mevrouw Hazes er ernstig aan toe is. Ik check direct al mijn media apps of Gerard Joling zijn menig al geventileerd had maar die was druk, zat te lunchen bij onze koning en werd bediend door maar liefst vier lakeien!

De wereld staat ondertussen zo’n beetje in brand maar acht, Christus moest ook aan het kruis genageld worden dus een beetje ellende zijn we onderhand wel gewend,toch? Daar moeten we maar mee dealen.

Ik vraag mij wel steeds af waarom die BN’ ers steeds in het nieuws komen en na enig onderzoek weet ik hoe. Er zijn namelijk mensen die, zodra ze een BN’ er zien, fotograferen of gaan volgen tot er iets onoorbaars gebeurt en dán fotograferen. Of filmen, dat is nog geiler natuurlijk. Die mensen noemen zich journalisten of het zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Die laatste groep wordt ook aangemoedigd foto’s en filmpjes op te sturen naar obscure krantjes of televisieprogramma’s en die beloningen zijn niet mis.

Net als bij ongelukken op straat of bij branden. Zo leuk!

Dankzij al die filmpjes en foto’s weten we nu dat Humberto en Dionne iets hebben met elkaar. En we zijn dan weer verontwaardigd waarom RTL Boulevard daar eerst niets over zei. Vervolgens gaat de gierput open en stapelen de meninkjes zich per tweet op. In dat straatgevecht gaat het erom wie van de twee het slechts is: Humberto omdat hij getrouwd is of Dionne want van getrouwde mannen (en vrouwen) blijf je af. Dat laatste snap ik niet want hoe kan iedereen dan scheiden? Je moet eerst trouwen om te kunnen scheiden toch? Dus per definitie gaat de vlieger van ‘je blijft van getrouwde mannen/vrouwen af’ niet op.

Maar kennelijk willen we dit alles. Want nadat de eerste roddelratten het privé leven van deze twee mensen openbaar maakten zagen we ook de kijkcijfers van RTL Late Night omhoog schieten. De reden? Misschien gaat Humberto er wel iets over zeggen in zijn eigen talkshow! En dan de teleurstelling als hij er niks over zegt. Dan gaan ze hem weer afbranden en zorgen oogkleppen ervoor dat mededogen, naar de kinderen bijvoorbeeld, ver te zoeken zijn. Jij, Humberto, bent van ons omdat we jouw kop elke dag op TV zien en wij jouw hebberige reclame gespuis voorzien van kijkcijfers die juichend hun zakken vullen.

Sterker nog, het is een complot tegen de menselijkheid! Met John de Mol als hoofd van al die Farizeeërs. Die heeft nu ook SMS 6 erbij gekocht dus het wordt één grote orgie van televisieprogramma’s waarin het aller slechtste in de mens naar boven komt. En de publieke omroepen raken er ook al mee besmet want daar zag ik van de week een programma waarin je moest raden of een vrouw, kennelijk voor veel geld omgekocht om mee te werken, zwanger of gewoon super dik was. Ze was niet zwanger… Dat was grappig zeiden de verantwoordelijken van de zender, KRO/NCRV geloof ik. En zo maak je het bespreekbaar… De emancipatie van de vrouw, obesitas en niet zwanger kunnen worden omdat steeds meer mannen lui zaad hebben omdat ze te weinig bewegen.

Het wachten is nog op de beelden van live onthoofdingen door IS op een van onze zenders. Of van kinderen die schuimbekkend door saringas naar adem happen. Och ja, dat laatste konden we van de week al zien in de Journaals, weliswaar werd men gewaarschuwd maar dat maakt juist nieuwsgierig. En dat weet John!

En toch maken we ons allemaal zorgen over de teloorgang van onze normen en waarden. Ruim 85 % van onze bevolking deelt die mening. Daar zitten dan ook onze nieuwe Medelanders tussen. Dat snap ik want zij zien de haat groeien. Haat die door enkelen steeds weer opnieuw gevoed worden. Neem die twee mannen die hand in hand in Arnhem liepen en vervolgens in elkaar geslagen werden. Direct wordt er weer gewezen naar onze ‘kut-Marokkaantjes’ omdat het bepaalde mensen errug goed uitkomt. Toen ik in eind jaren ’80 in Den Haag kwam wonen hoorde ik ineens over ‘poten rammen’. Bleu als ik was, ik kwam immers van een eilandje, vroeg ik wat dat was. Lachend vertelde men (blanke, ruwe bolsters, ruim ouder dan de 14 jarige daders in Arnhem) dat ze na het stappen met zijn allen het Haagse Bos ingingen om mannen in elkaar te slaan die in elkaars broeken zaten te friemelen.

Want dat was grappig.

Later heb ik in menig voetbalstadion gezeten waar iedereen uitgescholden werd voor homo en weer wat later, voor kanker homo. Ja, we zijn zó ontzettend tolerant voor mannen en vrouwen die een andere voorkeur hebben dan de onze…..

Helaas moet ik de conclusie trekken dat we dat niet zijn. Natuurlijk, uitzonderingen zijn er altijd op de regel maar laten we niet hypocriet gaan doen omdat het ons nu effe goed uitkomt. Dus geloof een Thierry Baudet niet als hij zijn strijdmakker Theo Hiddema op straat kust ter ondersteuning van de homo’s onder ons want die Thierry schrijft via een achterdeur heel erg slecht over vrouwen. Maar die kus kwam hem nu goed uit. de Judas!

Normen en waarden krijg je pas als je ze zelf uitdraagt.

Dus als je Rachel Hazes op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis ziet dan neem je dat ter kennisneming aan. Bedenk desnoods dat ze vermoedelijk de verkeerde gang ingelopen is. En als je zo graag foto’s en filmpjes wilt maken, maak ze dan van je eigen omgeving. Van je kinderen, van de vogeltjes die druk doende zijn de lente te laten ontluiken of van je geliefde!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

2 gedachten op “Normen en waarden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.