Belevingen

Rond mijn 12e jaar wilden mijn ouders groter gaan wonen en mijn vader bouwde toen een groter huis. Zo simpel ging dat in die tijd. Van mij hoefde het niet. Ik vond mijn (geboorte)huis groot genoeg. De slaapkamer deelde ik met mijn broer en op een paar knokpartijen na ging dat prima. Mijn zus had haar eigen kamer en kon daar naar hartenlust ‘meisjesdingen’ doen.

Mijn ouders hadden hun eigen kamer en deden naar, wellicht naar hartenlust, hun ‘ouders-dingen’..

In het nieuwe huis kregen we elk een eigen kamer en volgens mijn ouders werd de woonkamer heel groot. Terwijl ik toch tevreden was over de ‘oude’ woonkamer. Daar werden kerstdiners, Paasontbijten en Sinterklaasvieringen gehouden zonder dat ik het idee had dat we op elkaars lip zaten. Op elkaars ‘Veldhuizen-lip’ om precies te zijn maar dit even terzijde..

Bij slecht weer kon er ook gewoon binnen gespeeld worden. Ik kon bijvoorbeeld, als ik met de autootjes speelde, met een gerust hart een wegennet van rietjes creëren op de grond waar nu de snelle jochies van de VVD jaloers op zouden zijn. Let wel, we reden niet harder dan 100 km per uur maar dat kwam natuurlijk doordat niemand ook haast had.

Jaren later kreeg ik weer eens de gelegenheid om in het oude huis rond te kijken en toen pas snapte ik waarom mijn ouders groter wilden wonen.. Want ik de woonkamer was zó klein dat als er iemand even van tafel wilde, de anderen op moesten staan om hem of haar de ruimte te geven! Ik begon mij ook ineens ernstig af te vragen of het wel een wegennet was die ik ooit in elkaar flanste. Waarschijnlijk werd alles in mijn verbeelding groter dan dat het daadwerkelijk was, want ik denk dat het hooguit een afritje geweest kon zijn… Nou ja,fantasie had ik dus wel.

Het nieuwe huis had een open haard. Een echte. Dat schrijf ik er maar even expliciet bij want tegenwoordig heb je veel ‘schijnhaarden’. Schijnhaarden? Ja, dat zijn televisies waar het beeld een brandend vuurtje weergeeft. Je ziet ze tegenwoordig in allerlei ruimtes, van de Gamma tot aan het eetcafé om de hoek. Want dat is…daar is het weer..Gezellig!  Na mij in deze materie verdiept te hebben blijkt het te gaan om dvd waarop opnamen van een open haard te zien zijn. Het kan een vuurtje van begin tot het eind aangeven en, het kan nog gekker, met knapperende en knetterende geluiden van een echte open haard!

En ook dat kan nog gekker want er zijn ook dvd’s waar een romantisch muziekje onder gezet is. Dat betekent dus dat je met je geliefde voor de tv kan gaan liggen, wellicht op een vachtje van een of ander dier, om dan romantische momenten samen te hebben. Zonder gevaar op brandwonden!

En mocht op het moment suprême der romantiek de dvd ineens met laatje en al uitgespuugd worden door de speler, dan hoef je die alleen maar effe een tikkie te geven en kan je weer verder gaan met je bezigheden.

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.