De aandeelhouders

Nu de Haagse politiek eindelijk het licht ziet (lees: verkiezingen in aantocht..) wat de gaswinning in Groningen betreft, hebben ze bedacht bij Terschelling te gaan boren. En op Terschelling. Dat levert een miljardje op en dan zijn de dames en heren van het grote geld er als de kippen bij. En de plaatselijke politiek verblind zich zelf door de 40 miljoen compensatiegelden. Alsof het eiland zichzelf niet bedruipen kan…

De wereld op z’n kop: Men doet zich voor als ‘volksvertegenwoordiger’ maar men gaat altijd akkoord met zaken die het volk eigenlijk helemaal niet wil. Dat noemen ze dan politiek maar ik noem het gewoon arrogantie. En dan maar niet snappen dat politici en volk steeds meer uit elkaar gedreven worden.

Zo is er de rekentoets. Het overgrote deel van de leraren vindt deze te moeilijk. Je zou ook kunnen zeggen: de deskundigen vinden het té moeilijk. Maar de politiek denkt daar anders over. Tot ze zelf de toets moesten maken, allemaal gezakt! ´Wat heb ik nu aan algebra…nu ik voor géén keuze sta’….Want alles moet flexibel, ook bij de Blokker weten we sinds maandag. En bij de V&D gaat ook de boel over de kop want de investeerders zien er geen heil meer in. In gewoon Nederlands: ze verdienen er te weinig aan.

Geld is belangrijk. Geld is heel belangrijk. We maker er thuis ruzie over, er ontstaan vechtscheidingen om, we jatten het van anderen, we onderhandelen erover met onze bazen, we proberen onze kinderen te leren hoe ermee om te gaan: Sparen voordat je iets koopt. Dat leerde mijn generatie van onze ouders en dat probeer je door te geven want ja, daar is geen vinger tussen te krijgen. Helaas is de werkelijkheid anders want onze kinderen worden geacht rond hun 18e jaar al te gaan lenen…. En daar begint de ellende van lenen, lenen, betalen, betalen…En ontstaan de ruzies, stress, moet er weer onderhandeld worden met de baas of men gaat het dievenpad op.

Geld moet ook rollen zeggen de politici. Dus gaan we naar de Blokker of de V&D en zoeken wat we willen hebben, passen het desnoods. En dan bestellen we het uiteindelijk via internet. Bij de goedkoopste aanbieder natuurlijk.

De aandeelhouder wint. De aandeelhouders winnen in de meeste gevallen. Zij bepalen of duur personeel eruit mag worden gegooid. Terwijl we weer van de politici te horen hebben gekregen dat we langer moeten doorwerken. Schiet mij maar lek. Ajax is de rijkste club van Nederland en wordt tegenwoordig gesponsord door Ziggo. Ook zo’n grote jongen. Dat Ajax momenteel, sinds ze Ziggo op het rood-witte shirt hebben staan, speelt als een oude krant boeit de aandeelhouders niet. Maar wij, simpele volgelingen van deze club, zitten met een bord vol gebakken peren op schoot ons dood te ergeren.

Terschelling wordt ook wel de Parel der Wadden genoemd. Een slogan die klopt als een zwerende vinger want naast de variatie van natuur is daar ook nog het werelderfgoed (!) reservaat De Boschplaat te bewonderen. Te bewonderen ja, zag van de week nog een verkorte versie van de film De Vogelwachter. Zij zorgdragen dat de talrijke soorten vogels tijdens het broedseizoen niet verstoord worden door ons, de mens.

We doen dan als mens een stapje terug omdat we nederig moeten zijn aangaande de natuur. We zijn immers maar te GASt op deze Aarde!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.