Genomineerd

Na mijn nominatie was ik even het spoor bijster. Voor het eerst van mijn leven was ik genomineerd en ook nog eens door mijn beste vriend, Jan. Trots vertelde ik het iedereen die het maar weten wilde, van de buurvrouw tot aan de caissière van mijn wijksupermarkt.

Alleen bleef ik wel met twee dingen zitten: één, hoe ludiek moet ik hierop reageren en twee, ik red dat niet binnen de 24 uur want ik had nachtdienst en dan drink ik niet…

Oh.. Voor sommige, Facebook-loze lezers moet ik nu even wat uitleggen. Het zit namelijk zo. Je wordt op facebook genomineerd middels een filmpje. In dat filmpje zie je iemand (het liefst op een grappige manier) bedanken voor de nominatie, vervolgens iets drinken (een biertje of wat dan ook) en die nomineert vervolgens weer drie mensen die dan ook een filmpje moeten maken. Deze zogenaamde ‘neknominaties’ zijn overgewaaid uit het buitenland en breiden zich als een olievlek uit over de diverse continenten.

Leuk! Vooral de creativiteit die hier op volgt is leuk om te zien. Uiteraard zijn er ook tegenstanders, voornamelijk uit de hoek van de anti-alcohol lobby. Want het kan gevaarlijk zijn omdat het drankje in een keer achterover te gieten.

Tja. Daar zit wat in. Maar het is weer de betutteling die om de hoek komt kijken waar ik zo moe van word. En de politiek doet daar aan mee. Ze willen af van het ‘pamperen’ maar ondertussen bestoken ze ons met allerlei regeltjes; “Dat mag niet hoor, dat is slecht voor je”. Een goed voorbeeld is de aangepaste leeftijd om alcohol te mogen nuttigen. Deze is van 16 naar 18 jaar gegaan. Prima. Maar laat dan de huidige(!) 16 en 17 jarigen ‘de uitzondering op de regel’ zijn! Die jongelui liepen al sinds hun 13e te snakken naar hun 16e levensjaar omdat ze dan meer mogen: scooter rijden, een biertje drinken en andere leuke, lekkere dingen ondernemen want als 16 jarige tel je al een beetje mee. Rond 2012/2013 was het dan eindelijk zo ver….

Tot januari 2014, toen mocht het ineens niet meer en moesten ze weer aan de ranja…!

Ik noem het pesten. Een gebrek aan empatisch vermogen. Met als resultaat dat de huidige tieners massaal ‘illegaal’ gaan drinken (of meedoen aan carnaval want daar mag het dan weer wel…). Ooit werden die bedenkers ook 16 jaar en dronken ze eindelijk dat biertje of dat wijntje. Misschien zelfs al veel eerder omdat in de jaren ’60 en ’70 alcoholische dranken algemeen geaccepteerd waren, inclusief de whiskyglazen met sigaretten op tafel….

Maar na hun studie zijn ze er anders over gaan denken en bedenken ze de nieuwe alcoholwet. Want alcohol breekt hersencellen af en daarom is het beter om er later aan te beginnen. Zou best wel eens waar kunnen zijn maar dan begrijp ik niet hoe het zit met al die studenten die graag een biertje drinken(!). Kennelijk hebben ze genoeg hersencellen over gehouden om nu het beroep van dokter of hoogleraar uit te oefenen. Of politicus..

Ik was blij met de nominatie maar ben al ver over de tijdslimiet om te reageren en moet daarom de uitnodiging afslaan. Dat is knap voor iemand die ook voor zijn 16e dronk. En toen ook meedeed aan drankspelletjes. Mijn jongste zoon is nu 13 jaar en zal nog vijf jaar moeten wachten. Ik probeer hem daarin te stimuleren door te zeggen dat hij straks dan slimmer zal zijn dan zijn twee oudere broers……!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.