Najaars overpeinzingen

Langzaam rollen we de herfst in. Sinds zondag draag ik ineens weer een t-shirt onder mijn overhemd en ik twijfel nog tussen het dragen van zomer- of winterjas. De slakken in de tuin en de spinnen die telkens precies op gezichtshoogte in de weg zitten hadden de herfst al aangekondigd maar de temperaturen weerspraken het.

Maar vanuit de trein in het echt goed te zien: verkleurd blad aan de bomen is bezig zich los te maken van de boom. Zolang de trein rijdt betekent dat het blad nog niet op de rails ligt…Want herfstblad en treinen mogen elkaar niet zo. Om de een of andere onverklaarbare reden..

Bij ‘Heel Holland Bakt’ waren ze ook al in herfstsferen want er moest een herfsttaart gemaakt worden. Kijk ik daar naar? Ja, vanwege Martine Bijl. Zij is zeer geestig en vilein. En omdat mijn lieve vriendin van al die baksels weer inspiratie krijgt waardoor ik met regelmaat wat te smullen heb bij de koffie. Bakken is aan mij niet besteed. Ik kwam niet verder dan de ‘zelfgemaakte’ tompoucen die ik onder toeziend oog van mijn moeder maakte op zaterdagavond, vlak voordat de ‘André van Duin-show’ begon. Het snijden van die dingen ging mij wel weer goed af. Mijn stuk was altijd groter dan die van mijn ouders, broer of zus..

Peinzend vraag ik mij af waarom er in de trein eigenlijk geen leuk achtergrondmuziekje draait. In de NS reclame’s hoor je wel muziek, onder ander The Pianoman van Billy Joel. Het lijkt mij heerlijk hoor, een relaxed muziekje terwijl de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland onder mij wegglijden. Romantiek ten top, tot je even naar het toilet moet want de toiletten van de treinen zijn ronduit varkenskotten. En dat is een belediging voor de varkens!

Nu denken jullie dat ik in een soort van ontspannen houding in de trein zit maar dat is niet helemaal waar. Want de IS strijders liggen op de loer nu onze F-16’s over Irak vliegen. Daardoor is de kans aanwezig dat wij hier, in Nederland, op ons donder gaan krijgen van een van hun volgelingen. En daar ik in een trein zit en wij een verleden hebben wat betreft gekaapte treinen, zit ik er daardoor toch redelijk gespannen bij. Misschien wel met net zoveel spanning als de deelnemers van ‘Heel Holland Bakt’ wanneer zij hun technische opdracht krijgen! Want ojee, owee…dat gaat zo vaak mis bij deze huis bakkers.

Daarom loop ik zo nu en dan even door de hele trein en observeer de reizigers. En hun bagage! Stel dat iemand bij het uitstappen zijn rugtas vergeet dan ben ik zodanig voorbereid om deze na te gooien..”Je bent wat vergeten!” Dat is mijn burgerplicht.

Tussendoor zie ik dat de aardappelvelden nagenoeg leeg zijn, de suikerbietenvelden staan op de schop en de maïsvelden kleuren geler en geler met de dag. Herfst in Nederland, de nationale vogel-teldag ligt al achter ons en de ganzen vliegen bij bosjes richting het Zuiden. Je kan daar een enorme dip van krijgen of doorpakken en ook de voordelen er van inzien…. Zo kunnen de dames onder ons hun zomerkleding inruilen voor hun (nieuwe) winterkleding en ze kunnen weer vol aan de slag met het ‘gezellig’ maken van het huis. Met kaarsjes en kussentjes vermoed ik.

En welk voordeel hebben de heren onder ons? Die mogen weer met hun bladblazers aan de slag!!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.