Terreur!

Elk najaar weet ik dat ze weer komen… Met angst. En ergernis! Ze komen meestal vroeg in de ochtend en eindigen ergens in de middag. Op een hele slechte dag zijn ze niet alleen, dan vult de straat zich met een kakofonie van geluiden waaraan ik mij enorm kan ergeren, vooral na een nachtdienst en ik van een goede ‘dagrust’ wil genieten. Soms is het zó erg dat ik oordopjes in doe. Maar die vallen er wel eens uit door een onrustige slaap, onrustig omdat de onrust van buiten mij min of meer gewaarschuwd had…

De bladblazers. Elk jaar komen ze weer. Mannen in oranje hesjes (met helm en oorkleppen op!) beheersen de straten zodra het eerste blaadje valt. Het geluid lijkt op een föhn maar dan tig keer erger. Maar de gemiddelde man is er gek op en daarom hebben bladblazers kennelijk stoere namen, zoals de Mc Culloch Mac, de Skill 0791 of de PowerPlus POW 2934. De reclameblaadjes reclameren nog net niet dat zo’n bladblazer het verlengstuk van elke man zou moeten zijn…
De mannen in de oranje hesjes blazen bij mij in de straat in opdracht van de Gemeentelijke reinigingsdienst. Want die houden niet van blad in de straten. Het lijkt wel of de Gemeente zo een herfstdip wil voorkomen: Snel dat blad van de weg, dan is het ook geen herfst!

De ergernis zal vast wel aangesterkt worden doordat ik nog uit de bladblazer-loze tijd stam. Toen werden de straten ook bladvrij gemaakt maar dat deden ze geruisloos, namelijk met een bladhark. En als ze wat vierkante meters bij elkaar geharkt hadden was het tijd voor een shagje en een praatje met de collega. Of een leuke bewoonster van de straat. En als dan om half vier de kinderen uit de school kwamen werd menig berg herfstblad belaagd, ontstonden er spontane ‘met herfstblad naar elkaar gooien’ gevechten of ze doken er midden in. Lol voor tien en de bladvegers begonnen de volgende dag gewoon weer opnieuw.

Maar tegenwoordig mag dat niet meer. We willen alles netjes hebben en door de ARBO wetjes moet dat zo makkelijk als mogelijk gaan en grijpen we naar apparaten. Dat die veel lawaai maken is een vervelende bijkomstigheid, het doel heiligt immers de middelen…bedacht iemand ooit…

Helaas blijft het niet alleen bij de bladblazers die herrie maken. Want de glazenwasser komt met een hoogwerker en de vuilnisman leegt de enorme ondergrondse afvalcontainers met veel kabaal. En in het slechtste geval komt de man op de grasmaaier ook nog even langs…

Persoonlijke ergernissen dus ik hield me stil. Want ik dacht dat ik daar alleen in stond en dan ben je een minderheid. Dan kijk je zwijgend toe terwijl je van binnen woest en teleurgesteld bent omdat niemand anders je ergernis deelt.

Maar sinds gisteren is dat anders! Het TV programma ‘Een Vandaag’ berichtte erover dat bladblazers een en al ergernis zijn voor hun omgeving. Er is een opstand gaande tegen de bladblazer-terreur! En gooi je bladblazer de deur uit en ga het weekend de tuin in met een bladhark, gezellig samen met je partner en geniet van de vogeltjes (die dan niet meer wegvluchten) en begin, na gedane arbeid, een bladeren gevecht met je kinderen! Of met je partner!!!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Eén gedachte op “Terreur!”

  1. En de heggescharen en hogedrukreinigers komen later in het seizoen oprukken om je adreline en stressniveau in de war te schoppen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.