Zwartepieten

Over zwartepieten (betekenis= elkaar de schuld geven) gesproken. Het meisje achter de kassa is moe. Ze doet haar best om het niet te laten zien aan mij maar nadat ik het te betalen bedrag aangehoord had, ging ze op de automatische piloot: “Wilt u er koopzegels bij?” “Nee hoor..” antwoordde ik. “Wilt u er pannenzegels bij?” Ze verraadde nu een klein zuchtje. “Euh..pannenkoekzegels?” vroeg ik, inmiddels ook een zuchtje ontvallend. “Nee, zegels voor de pannenset..” en ze wees op een foldertje waarop afgebeeld een pannenset. “Ah! Ja doe maar!” Maar in plaats de zegels te geven kwam ze weer met een vraag: “Zegels voor de sieraden set?” Nu kon ze het niet meer onderdrukken en een diepe zucht volgde, het huilen stond haar nader dan het lachen. Mijn vaderlijk gevoel kwam nu boven en ik zei haar dat ze het maar zwaar had. Dat het eigenlijk maar belachelijk was dat die supermarkt managers maar van alles verzinnen om je aan het sparen te krijgen. Het zwartepieten was begonnen want de dame achter mij was het helemaal met mij eens.

Met ons eens, want de caissière begon te vertellen dat ze het al ‘mee naar huis neemt’. Het was haar al een paar keer overkomen. Wanneer ze aan haar vriend vroeg of hij koffie wil glipte het riedeltje er als vanzelf uit: “Wilt u er koopzegels bij? En ook de zegels voor de pannenset? En de sieraden set zegels?”
“Bonnetje?” was haar toegift waarop ik lachend zei dat dat niet nodig was.

Was dit een opdringkassa? Laat ik eerst even uitleggen wat een ‘opdringkassa’ überhaupt is. Het is verzonnen door het Voedingscentrum. Zij zwartepieten de pompstations omdat deze snoep en ander ongezond spul voor heel weinig aan te bieden bij de kassa voordat je af wil rekenen. Nadat je “Pomp 4” gezegd heb wijzen ze je op snickers, tumtummetjes of andere lekkernijen waarvan we weten dat ze eigenlijk niet zo goed zijn. Maar wel lekker! De deskundigen van het centrum zijn al langer aan het zwartepieten want ze hadden ook al de oorlog verklaard aan de hagelslag. Ja, hagelslag, wie is er niet groot mee geworden?! Ik wil bij deze de zwartepiet geven aan het Voedingscentrum want ze slaan, in mijn ogen, volledig de plank mis. Want willen ze van ongezond eten af dan moeten ze het groter aanpakken. Sluit bijvoorbeeld alle Mac’s, Burger’s en KFC’s. Want na het eten van deze slappe hap komt meestal de teleurstelling…de spijt.

En verbied alle smaakversterkers in producten, versterkers die door hun samenstelling de zucht naar méér alleen maar doen toenemen. En maak de diepvries snacks in de supermarkt duurder dan verse producten. En tot slot, begin met kooklessen op de Basisscholen zodat ze weer weten hoe iets gemaakt wordt en waar het vandaan komt.

Genoeg stof voor het Voedingscentrum om echt te zwartepieten!
Dan nog een zwartepiet naar mijzelf. Onlangs heb ik gesolliciteerd naar een, in mijn ogen, droombaan. Helaas kwam ik niet verder dan ‘bij de beste 30’ (van de 140) te zitten. Een enorme teleurstelling. En even flink de weg kwijt. Ik gaf mijzelf de schuld, had er misschien niet genoeg aan gedaan. Na hoogmoed komt de val. Gelukkig heb ik wél een droomvrouw en die tilde mij weer op waardoor ik weer wat licht aan de horizon zie.

Elkaar de zwartepiet toeschuiven is momenteel hot. Ik hou mij op de achtergrond want de discussie is door de enorme agressie totaal de weg kwijt. Met de onschuld. En daardoor krijgt het zoveel aandacht(!) en daardoor tieren de onderbuik-gevoelens welig. Zowel voor- als tegenstanders vliegen elkaar fysiek en verbaal in de haren en slimme politici, media en foute websites maken hier handig gebruik van. Want het vuurtje moet hoger en hoger. Ik zwijg, schrijf het rustig van mij af want ik weet dat alles aan verandering onderhevig is. Geschiedenis was namelijk mijn lievelings- vak.

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.