Puntjes

Normaliter is maandag niet echt een dag om er eens vrolijk tegen aan te gaan. De meesten onder ons slepen zich weer naar het werk en de jeugd zich naar de scholen. En eenmaal op werk of school zijn er weer genoeg redenen om nóg chagrijniger te worden, bijvoorbeeld door gelazer met je baas of door een leraar die plotseling een proefwerkje afneemt. Natuurlijk hebben die baas of die leraar alle recht, waarom mogen zij op maandag niet chagrijnig zijn, maar de maandag blijft een irritante dag.

Toch lijkt het deze dag anders. En dat heeft natuurlijk te maken met de 2-1 overwinning van Oranje. Een voetbalwedstrijdje kan dus behoorlijk meewerken aan een lekkere start. Mijn vriendin en ik keken gezellig met zijn tweetjes. En alle twee hadden we een oranje shirt aan. Dat blijft wel een rare gewoonte, Oranje kleding aan doen als het Nederlands Elftal moet spelen. Alsof je daarmee wilt zeggen dat als Louis het even niet meer weet, wij wel willen invallen. Kunnen we ze meteen een beetje achter de vodden zitten als de paas niet goed aankomt of als de bal niet goed aangenomen wordt. Want de supporter thuis op bank loopt over van frustraties. Dat komt omdat die supporter álles ziet. Want de herhalingen zijn genadeloos voor schwalbes, verkeerde beslissingen van het arbitrale trio en overtredingen waar niemand zijn tanden in wilt zetten. Wij zijn dus als bankkijker almachtig maar totaal gefrustreerd omdat we er niks aan kunnen doen!

Daarom dan maar dat oranje shirt aan, de oranje tompouce, het koude pilsje en de tv op zijn hardst alsof we zelf in het stadion zitten. Toch was het anders dan voorgaande WK/EK edities. We keken naar een ander systeem. Of beter gezegd, we aten een ander systeem. De tompouce was namelijk niet in de gebruikelijke opstelling, een rechthoekige koek onder, dan de vulling en weer een rechthoekig koekje erboven op met de oranje glazuur. Nee, dit keer was het anders, speelden we een totaal on-Hollands systeem want de tompouce was namelijk in een driehoek gesneden! Met de punt naar voren, dat dan weer wel. Zodra je een ander systeem wilde spelen dan was het een kwestie van het schoteltje zó draaien dat er met de punt naar achteren gespeeld kon worden.

Nu weet ik wel dat vroeger alles beter was en dat WIJ, de Nederlanders, het totaalvoetbal hebben bedacht (en uitgevoerd), maar we zijn een aantal decennia verder…en wijzer geworden. Ik zie nog wel eens beelden terug van voetbal in de jaren ’70 en wat mij opvalt, is dat het zo…. enooooorm traag is allemaal. Met alle respect voor de Johannen, de Wimmen en de Jannen uit die tijd, maar laten we eerlijk zijn, het gaat nu echt allemaal een stuk sneller. Neem bijvoorbeeld het sprintje Robben tegen Spanje…Of het tikkie takkie voetbal van Barcelona. Echt, je hebt tegenwoordig de tijd niet meer om even fatsoenlijk en rustig te gaan plassen want het gaat allemaal razend snel.

Daarom heb ik er wel vrede mee. Met die ongebruikelijke speelwijze van Oranje. En als we er ook nog eens Wereldkampioen mee kunnen worden dan is dat een leuke bijkomstigheid. Voorlopig varen we de goede koers en staat Costa Rica op het menu. Bij deze alvast: Eet smakelijk!

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.