Zint eer ge begint

Er komt weer een nieuw koningslied. Toen ik dat las dacht ik eerst aan een goede grap van een hele slechte cabaretier maar niets was minder waar. Het was echt. Ik snap het ook wel weer. We zijn in dit landje zo enorm heftig op zoek naar onze eigen identiteit dat we dit soort fratsen bedenken om ons zelf en de omgeving te overtuigen dat wij een eigen identiteit hebben. Dat viel mij al eerder op want alle televisieprogramma’s begonnen ineens het woord ‘Holland’ of ‘Nederland’ in de titel te gebruiken. En onlangs, als kers op de taart… toen onze minister-president al co-presentator van het tv programma Goedemorgen Nederland opende met: “Goede morgen landgenoten!”

Uiteraard met een glimlach want dat doen optimisten namelijk altijd, zo leerden we dat in de afgelopen weken willen we de spotjes en debatten geloven. Maar nog niet zo lang geleden was het een beladen woord want was het niet drs. Hans Janmaat, fractievoorzitter der Centrum Democraten, die zo zijn zendtijd voor Politieke Partijen startte? De man die door menigeen verfoeid werd vanwege zijn uitermate heftige en racistische uitspraken, die man die doodgezwegen werd want zo zat ons gedachtegoed niet in elkaar. Want wij, Nederlanders, waren immers tolerant en een voorbeeld hoe je op deze wereld met elkaar om moet gaan!

Ik voelde mij daarom niet aangesproken. Ik wilde alleen even het journaal zien en stuitte toen op dit super irritante stompzinnige programma. Ja, de presentatrices zien er mooi en gelikt uit maar die alsmaar terugkerende cliffhangers brengen mijn geestelijk gestel onnodig schade toe. En ik wil voorkomen om straks beticht te worden als ‘die verwarde man’, want daar lopen er al genoeg van rond en het neemt alleen maar toe omdat de wereld gek aan het worden is.

Waarom worden we gek? Omdat we verdrinken in meninkjes en het allemaal beter weten. Dat mag, dat heet vrijheid van meningsuiting, maar, zoals ik al zo vaak gezegd heb, gaat het om de toon van de boodschapper. We zijn wat het brengen van die meninkjes bepaald niet allemaal even muzikaal.. Zou dat de reden zijn dat sommige politici terug in de tijd willen? Neem bijvoorbeeld Thierry Baudet van de Forum voor Democratie. Hij zat bij de EO zijn wens uit te spreken dat op alle scholen het Christendom weer onderwezen moet worden. Godsdienst les noemden we dat. Kennelijk denkt hij een afgezant van God te zijn die in de vorm van een bekakte politicus naar onze Aarde gestuurd is. Want Onze Lieve Heer maakt zich zorgen want onze kerken lopen leeg en de Islam wint steeds meer terrein. Misschien wel omdat moslims nog niet zo welvarend zijn als wij en wel tijd vrij maken om hun geloof te belijden. Sommige politici of leiders van splinter partijtjes pakten dit op en gingen er mee aan de haal. Maar de grondlegger, Onze Lieve Heer, dacht daar er toch echt heel anders over maar het is maar net hoe je Zijn woorden interpreteert: voor eigen gewin in dit geval, net zoals de heer Wilders de Koran negatief uitlegt waardoor er nog meer zieltjes doelloos als zombies achter hem aanlopen.

Want het is zo lekker om je eigen ontevredenheid op anderen af te reageren!

Dik dertig jaar geleden kreeg ik nog net het laatste staartje van Godsdienstles mee. Het was toen al een uitstervend vak want men was bezig met de beschaving en de daarbij horende welvaart. Er was geen ruimte meer voor en we kregen het steeds drukker. De tol van de welvaart. Geen tijd meer voor boswandelingen maar lekker shoppen in het winkelcentrum. Je raakt het spoor dan inderdaad bijster als je het allemaal niet meer bijhouden kan. Plus daarbij opgeteld de vele schandalen die onder de kerkbanken vandaan kwamen, de ontzuiling ging niet meer gepaard met een zachte hand maar met een sloopkogel.

Toch hoort dit erbij. Ons hele leven is aan veranderingen onderhevig. Daar kun je niet onderuit, je wordt meegezogen want je wilt de voordeeltjes ervan niet missen. Toch? Neem bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest. Dat is nu populair (zachtjes uitgedrukt…) omdat het door populisten omarmd werd maar in de jaren ’90 werd het feest uitgespuugd, het was oubollig en zwaar ouderwets. En vervolgens werd de Kerstman omarmd. Gewoon cadeautjes onder de (kunst)kerstboom, het liefst zo duur mogelijk en daarna vreten tot uiteindelijk de hele familie onderuit gezakt zat op de bank. Om gezamenlijk naar Scrooge te kijken. Of naar Home Alone 8.

Wat nou Nederlandse identiteit!

Maar ik vond het wel dapper hoor, dat lavendelsnuiver Baudet bij de EO zieltjes aan het winnen was. Hij is een stuk stoerder dan Wilders. Want die wilde campagne voeren in het dierenasiel. Daar wachtte hem immers geen tegenspraak, hooguit een klagelijk gemiauw of een woeste blaf. Wat ik ook vreemd vond was dat dit al daags ervoor aangekondigd werd terwijl er toch wat herrie was met een van zijn lijfwachten. Je zou dan toch aanraden om de agenda niet teveel openbaar te maken. Of was dit bewust gelekt, om zieltjes te winnen bij alle dierenliefhebbers? Die smelten immers bij het zien van elk zielig dier. Hij ging uiteindelijk niet omdat het asiel het toch niet zo’n goed idee vond en er waren al mensen die ‘114, red een dier’ gebeld hadden vanwege zijn komst….Dus zelfs geen debat in het asiel.

Hoe dan Geert???

Jules Paradijs, ja die ooit de Telegraaf bestierde, zat bij een WNL programma te klagen over de nieuwe minister van Justitie, Stef Blok. Had deze man dan iets niet goed gedaan, vroeg ik mij af, begint het gelazer opnieuw? Nee, er was gewoon niks te melden maar Paradijs had wel wat te melden: “Die man is onzichtbaar, je hoort of ziet niets van hem!”

Misschien omdat hij gewoon zijn werk goed doet Jules!

Eigenlijk zijn wij allemaal verwarde mensen. Dit is niet meer uit te leggen aan de rest van de wereld en dat is ook de reden dat Nederland volop in de schijnwerpers staat. Ik snap dat mensen met hun gevoel gaan stemmen woensdag maar ik raad ze toch aan het met hun volle verstand te doen. Doe het desnoods zingend, en zing dan voor mijn part onder de noemer het doel heiligt de middelen de eerste strofe van Het Lied voor de Koning (mits hij niet huilend asiel aangevraagd heeft in een Koningsliedvrij buitenland….)

‘Lang zal hij leven, gelukkig en goed

Dan doen wij ook met wat durf en wat moed

Hoe we ook onderling allen verschillen

Ieder kan helpen bij wat wij graag willen

Dan is er niemand meer werk’lijk alleen

Eén voor ons allen en allen voor één’

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Eén gedachte op “Zint eer ge begint”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.