Oudjaar

En dan is het jaar 2013 ineens ten einde.. Vandaag staat die man er weer, die man die net zoveel neuzen heeft als het jaar nog dagen… Elk jaar weer kregen wij dat thuis te horen van mijn vader en telkens sloeg mijn fantasie daarvan op hol, rende ik als kleine jongen naar buiten om te kijken waar die gozer dan wel stond want ik wilde weten hoeveel neuzen hij had..

Het jaar 2013 is het jaar dat een Koningin een prinses werd en een prins een Koning. Dat was toch wel een hele happening historisch gezien en wij mochten daar getuige van zijn. Net als de schaatsers die droog aan het schaatsen waren toen de nieuwe Koning en zijn Koningin met een bootje over het IJ voer: “Ja jongens, daar komen ze. Schaatsen nu!” “Maarrrr…er ligt geen ijs! Euh..Klopt, daar was geen geld voor, doe maar alsof..”.

De eerste zwarte president van Amerika,  Barack Obama, kreeg er opnieuw vier jaar bij. Hij scoorde in ieder geval al met zijn inauguratie speech:
“Wij zijn groter dan de som van onze verschillen. Of je nu jong of oud, rijk of arm, zwart of blank, Aziatisch of Hispanic, homoseksueel of hetero bent: we zijn de Verenigde Staten van Amerika! En samen gaat we voorwaarts!”

Tussendoor was er in die eerste maanden elk weekend schaatsen op TV…

Het was ook het jaar van de wolf. De wolf die langs de kant van de Uiterdijkerweg in Luttelgeest gevonden werd. Morsdood maar het werd een ware sensatie. Waren we al bang gemaakt dat de Roemenen en de Bulgaren deze kant opkomen, nu kwamen er ook nog eens de wolven bij!

Paus Benedictus de zoveelste trad ook af en niet lang daarna kregen we Paus Franciscus voor hem terug. Een hele andere Paus bleek al gauw. Een man van het volk. En dan was er nog het Eurovisie Songfestival. Al jaren vroeg  menigeen zich af waarom we überhaupt nog meededen met deze onzin maar afgelopen jaar ging het even wat anders: Anouk verdedigde onze eer en dat deed ze best goed.

En dan was er die zomer. Na een Voorjaar wat maar geen Voorjaar wilde worden kwam dan toch een hele mooie zomer. Ik mocht enkele weken met mijn lieve vriendin, haar zoon en mijn jongste zoon, vakantie vieren op het mooiste Waddeneiland die wij rijk zijn, namelijk Terschelling. Deze keer vierde ik vakantie vanuit een sta-caravan en was Camping Cupido mijn gastheer. Het waren heerlijke weken van strand, fietsen, wandelen en spelletjes Skibo bij de caravan.

Oja, er was die zomer geen schaatsen op de TV…

2013 was ook het jaar van de elektrische fietsen. Ik snap dat ze er zijn, velen hebben er profijt van, maar niet op mijn fietspad! In het afgelopen jaar heb ik menige keren mij het leplazarus moeten fietsen om de (elektrische) fietsen voor mij in te halen. En daarbij krijg ik overal spontane bultjes als ik die blije, uitgeruste, genietende en frisfruitige gezichten zie van die bestuurders van die fietsen. Bah! Van mij mogen ze op de weg, inclusief de snorscooters die zo hard rijden dat wanneer ze mij passeren ik bijna van het fietspad rol door de luchtverplaatsing. Zo, dat ben ik kwijt!

Een nieuw fenomeen, voor mij dan, diende zich ook aan dit jaar. Namelijk de filmpjes van geile, rokende, legging dragende dames die zich op een veel te kleine pony lieten transporteren en ondertussen erotische standjes lieten zien. Die filmpjes werden gemaakt voor mensen die daar opgewonden van worden… Nu heb ik altijd gezegd dat de Partij voor de Dieren een politieke partij van de welvaart is maar nu was ik in staat er lid van te worden om deze ranzige zooi eens goed aan te pakken. En ze dan jaren lang op te sluiten met een TV waarop alleen maar schaatsen te zien is zodat ze na het uitzitten van hun straf totaal maar dan ook totaal geen erotische gevoelens krijgen van pony’s of ander gedierte.

Gelukkig mocht ik ook weer koken in het afgelopen jaar. Bij mijn twee (ling) nichtjes die ineens 21 jaar bleken te zijn. En daar kwamen 19 vriendinnen op af en die liepen gewoon vrij om mij heen terwijl ik aan het worstelen was met veldsla, pasta tricolore en pepersaus. Mijn andere nichtje verhuisde van Leeuwarden naar Amsterdam en is daar keihard aan het werk om een mooie toekomst op te bouwen. Een zware opleiding maar, Bianca, zoals je oma altijd al zei, zelfvertrouwen is de basis van je kunnen!

Over zelfvertrouwen gesproken, John Ewbank componeerde muziek voor het Konings of Kroningslied en dacht origineel te zijn. Dat was dus niet zo en al gauw begon het gemor onder het volk. Even leek het erop dat hij het dirigentstokje erbij neer gooide want de tekst was helemaal abominabel maar uiteindelijk besloot het Comité der Inhuldiging dat het lied toch gezongen moest worden. Vanuit Ahoy werden Willy en Max toegezongen want daar waren mensen die het wel een mooi lied vonden. Iedereen tevreden en John likt nu zijn wonden in het bijzijn van zijn 3e vrouw, de 21 jaar jongere Kelly… Maar dit laatste is flauw, dat mag ik niet zeggen. Sorry. Zal het niet meer doen.

Ook op Facebook is de laatste dag van het jaar aangebroken en worden we overspoeld met goede wensen voor het nieuwe jaar. Dat is mooi en bij deze wil ik alle boodschappers ook een heel goed jaar wensen, inclusief een flinke dosis gezondheid, vrolijkheid en liefde. Ik hoop alleen dat we komend jaar iets minder onze verontwaardiging tonen op FB, dat we de nuance zien bij gebeurtenissen die bijvoorbeeld verband hebben met scheidingen want feit blijft dat ook de jongsten onder ons meekijken.

Het schaatsen is er weer elk weekend en ze schaatsen nog steeds de rondjes linksom.

Wat dat betreft weinig nieuws aan het front. Dit was een terugblikje op het jaar 2013. Het jaar dat mijn vrienden weer voor mij klaar stonden en op de juiste momenten die arm om mij heen sloegen. Ik voel mij rijk met die gasten!
En het was het jaar waarin ik telkens weer verrast werd door de liefde die ik van mijn lieve vriendin Janet heb mogen ontvangen. Mijn dankbaarheid … voor de gezelligheid die ze creëerde, voor de lekkerste knuffels en kussen die ze mij gaf, voor het ontzien van mij als ik een dipje had (en die waren talrijk, helaas), voor haar altijd goede humeur, voor haar mooie verschijning, voor haar enthousiasme voor de dingen die ik deed en doe en voor haar kookkunsten (ook al kook ik beter maar dit even terzijde..)… is niet te beschrijven en voorgaande is maar een fractie van mijn dankbaarheid. Kleine dingen die groot aanvoelden. Zij toont mij dat ware liefde bestaat!

Ik wens jullie allen een goed, mooi, liefdevol en vooral gezond 2014! (En doe asjeblieft voorzichtig met dat kolere vuurwerk!)

Auteur: Arjen Veldhuizen

Schrijverijtjes van Muis: Hallo, ik ben Arjen Veldhuizen en mijn roots liggen op Terschelling waar ik in 1964 ter wereld kwam (eigenlijk in het St. Jozef ziekenhuis te Harlingen maar mijn ouders woonden op het eiland). Ik ben getrouwd met Janet en wij hebben samen(gesteld) 4 zonen, Youri, Bas, Sven en Sil. Sinds mei 2020 zijn wij de trotse Oma en Opa geworden van kleindochter Roméline, dochter van Jorinde & Youri! Op de Lagere school kwam ik er al achter dat ik iets met schrijven had, als puber kwam het al meer tot uiting en eigenlijk tot op de dag van vandaag heb ik ‘schrijfdrang’. Op deze website staan schrijverijtjes, Muizenstaartjes zoals ik ze noem, over zaken die mij bezighouden en die ik in de afgelopen 7 jaar aan Facebook toevertrouwd had en teksten die ik schrijf voor Hoemannendenken.nl en OldambtNu.nl. Ik schrijf soms luchtig, soms wat inhoudelijker en laat mij graag inspireren door mijn omgeving. Hieronder staan al mijn teksten die ik vanaf begin 2011 geschreven heb, dus hoe meer je naar beneden scrolt hoe langer geleden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.